Hej wszystkim :)
Re: Hej wszystkim :)
Ja od dziecka miałam niskie 90/60 a w trakcie ataku zauważyła że zawsze rośnie, nawet do 130/100. Stąd też to moje pytanie
Jedna z teorii mechanizmu kbg mówi, że któreś tam naczynko krwionośne "obrzęka się" - naciska na nerw i konsekwencji boli. "obrzęka się" czyli w zasadzie zwiększa się ciśnienie w naczynku.
W zasadzie logicznie zgadza się to z mechanizmem przerywacza ataku - tlenem. Bo tlen sam w sobie to generalnie toksyczny jest w nadmiarze, ale za to nadmiar dwutlenku węgla we krwi powoduje obrzęk naczynek krwionośnych i może powodować ucisk i ból. Oddychając tlenem niejako wypłukujesz CO2 z krwi - obrzęk ustaje - ból ustaje.
Tyle teorii, kbg nie daje się statystyce i np. na mnie tlen nie działa
,za to imigran działa znakomicie i po max 4 min. ból ustaje.
Generalnie z teorią i statystyką jest tak: jak pójdziesz na spacer z psem to będziesz miała statystycznie 3 nogi
A nasza przypadłość statystyce się nie daje ...
W zasadzie logicznie zgadza się to z mechanizmem przerywacza ataku - tlenem. Bo tlen sam w sobie to generalnie toksyczny jest w nadmiarze, ale za to nadmiar dwutlenku węgla we krwi powoduje obrzęk naczynek krwionośnych i może powodować ucisk i ból. Oddychając tlenem niejako wypłukujesz CO2 z krwi - obrzęk ustaje - ból ustaje.
Tyle teorii, kbg nie daje się statystyce i np. na mnie tlen nie działa
Generalnie z teorią i statystyką jest tak: jak pójdziesz na spacer z psem to będziesz miała statystycznie 3 nogi
A nasza przypadłość statystyce się nie daje ...
Coś podobnego już chyba gdzieś słyszałam. Tylko u mnie ciśnienie wzrasta przy nocnych atakach i to mnie zastanawia właśnie. Ból jest przecież taki sam
Też zauważyłam, że jak mnie rano nie złapie w snie to zaraz po wstaniu, po około 15 minutach skacze mi dziwnie ciśnienie, aż na tętnicy szyjnej czuję pulsowanie i wtedy jazda się zaczyna nieziemska... Czy w nocy skacze ciśnienie - nie wiem, bo śpię a jak mnie już obudzi to nie czuję. Czy to może mieć związek?
Kurcze...już nic nie wiem. Cała ta choroba jest jedną wielką niewiadomą ;( Tak źle i tak nie dobrze. Dziś będzie ciężki dzień bo noc była koszmarna
Przyszło mi nawet przez myśl że to mój klaster wymyślił specjalnie dla mnie hit "Ona tańczy dla mnie"
Dziś będę spala! Jeszcze nie wiem jak to zrobię ale tak będzie bo tego chce! Nie zatańcze dla "niego" bo dziś jest jeszcze moje święto! Może zapomnieć o mnie cały świat a i tak się nie poddam! Agnieszki całego świata wszystkiego najlepszego
I dla wszystkich teraz cierpiących wiary i siły w walce o jak najwięcej spokojnych dni 
Ja też na chwilę przed rozszalałym bólem czuję jak mi krew tętni jak szalona, ciśnienia nie mierzyłam, bo zwyczajnie nie mogłabym się na tym skupić, ale dudni i pulsuje, to na bank!
Ciężko to wszystko ogarnąć
Przed atakiem sama próbuje się jakoś wyciszyć żeby uniknąć skoków ciśnienia i przeważnie w dzień mi się to udaje ale w nocy jak mnie już ból obudzi to za cholerę nie potrafię nad tym zapanować
Witaj.
Doczytałem się informacji o kręgosłupie. Możesz przybliżyć temat ? Który odcinek, jakie badania, jakie wyniki ?
Co do odsyłania do psychiatry to chyba byłaś u tego samego neurościemniacza co ja. Swego czasu też jeden próbował mi wmówić, że mam "bóle urojone".
Odnośnie ciśnienia to również swego czasu zaopatrzyłem się w ciśnieniomierz i kontrolowałem ciśnienie. Poza jednym przypadkiem ciśnienie w normie.
Doczytałem się informacji o kręgosłupie. Możesz przybliżyć temat ? Który odcinek, jakie badania, jakie wyniki ?
Co do odsyłania do psychiatry to chyba byłaś u tego samego neurościemniacza co ja. Swego czasu też jeden próbował mi wmówić, że mam "bóle urojone".
Odnośnie ciśnienia to również swego czasu zaopatrzyłem się w ciśnieniomierz i kontrolowałem ciśnienie. Poza jednym przypadkiem ciśnienie w normie.