Witam
od około 2lat mam prawostronne bóle głowy. Po wywiadzie lekarskim Neurolog stwierdził, że jest to Horton.
Zauważyłam, że wiem kiedy ból się zacznie, bo zwykle pierwszymi objawami jest zatkanie nosa, uczucie zatkanych zatok i lekki ucisk prawego oka, widzę też mniej wyraźnie i szybciej męczy mi się wzrok.. W prawym uchu słyszę szum, pulsowanie - słychać jak wali mi tętnica... ból zaczyna się bardzo delikatnie. Oczywiście z prawej strony. Dokucza zatkany nos.
Kiedyś ból zaczynał mi się nad ranem bądź późnym wieczorem, z reguły był to przełom piątku i soboty bądź soboty i niedzieli. Miałam oczywiście zmarnowany weekend. Teraz jest to raczej przypadkowa kolejność.
Gdy zaczyna się pierwsza ostra fala bólu, staję się i senna i nadpobudliwa - tak na przemian. Nie potrafię znaleźć sobie miejsca. Odczuwam mdłości, czasem nawet wymiotuje. Wtedy ból się lekko osłabia, ale wraca. Z czasem jest gorzej, dźgający, ostry i w końcu ból mnie przykuwa do łóżka i zasypiam z przemęczenia.
Ból trwa kilkanaście godzin. np od 10:00 do 20:00 następnego dnia. Pierwszego dnia jest taki...do wytrzymania, od słabego w mocny, potem z mocnego w dźgający. Potem znów jest lekki i sięga do mocnego. Z reguły pierwsze 8 godzin bólu wytrzymuje ale potem staje się bardzo ostry i męczący....staram się go wtedy przespać. Pomaga. Gdy wstaję jest lepiej, ale za jakąś godzinę dźga znowu, przeczekuje ten ból z trudem, wtedy mam okropne myśli, czasem płacze... mijają kolejne godziny i nagle ból przechodzi i cieszę się że to już koniec....Następny atak będzie za dwa lub trzy tygodnie. Jeśli będę miała Maxalt to całe to przedstawienie mnie ominie i będę mogła cieszyć się życiem.
Jak poczytałam fora to moja dolegliwość nie jest wprost pasująca do opisów bólu Hortona czy KBG.
Mój ból jest o różnym nasileniu, zmienia się, od słabego przechodzi w ekstremalnie mocny, ale występuje w przedziale około 30 godzinowym, taki atak mam jeden lub dwa w miesiącu. Znalazłam wpisy o 30minutowych-3godzinnych atakach występujących kilka razy dziennie, przez kilka tygodni. Zupełnie inaczej niż ja mam. Obawiam się, że może mój neurolog się pomylił.
Leki, które przyjmowałam to Sumigra - pomagała, ale skutki uboczne się pojawiły i odstawiłam. Teraz biorę Maxalt i pomaga.
Proszę o informację czy ktoś z Was ma takie ataki jak ja. Pomoże mi to w zrozumieniu mojego bólu.
odbiegam od normy - mój horton
Re: odbiegam od normy - mój horton
Witaj.
Jeśli chodzi o zrozumienie Twojego bólu, to oczywiście lepiej trafić nie mogłaś. Objawy rzeczywiście masz dosyć niestandardowe, ale różnie z tym bywa. Co do kataru, zatkanych zatok itp. to ja mam podobnie.
Jeśli chodzi o sposoby radzenia sobie z bólem to pojadę standardem: spróbuj tlenu. Zdrowiej się nie da.
Poadrawiam
Jeśli chodzi o zrozumienie Twojego bólu, to oczywiście lepiej trafić nie mogłaś. Objawy rzeczywiście masz dosyć niestandardowe, ale różnie z tym bywa. Co do kataru, zatkanych zatok itp. to ja mam podobnie.
Jeśli chodzi o sposoby radzenia sobie z bólem to pojadę standardem: spróbuj tlenu. Zdrowiej się nie da.
Poadrawiam
Dziękuje za wsparcie 
Mój lekarz nie wspomniał mi nic o tlenie, dzisiaj byłam i dostałam nowy lek, który będę brałą codziennie 1x1 lub 2x1. Maxalt biore doraźnie, wtedy kiedy ból się dopiero zaczyna. Ten nowy lek to Isoprin. Nie wiem co będzie dalej...
Mój lekarz nie wspomniał mi nic o tlenie, dzisiaj byłam i dostałam nowy lek, który będę brałą codziennie 1x1 lub 2x1. Maxalt biore doraźnie, wtedy kiedy ból się dopiero zaczyna. Ten nowy lek to Isoprin. Nie wiem co będzie dalej...
o ile objawy towarzyszące mogą sugerować kbg, to sam ból raczej niebardzo
może warto zabiegać o kolejne konsultacje u specjalistów ?
udałam się do innego specjalisty, w marcu mam badanie rezonansem z kontrastem aby wykluczyć np. tętniaka. W temacie bólu nic się nie zmieniło.