http://republika.pl/klasterowybolglowy/ ... 20jest.htm
Niniejszym sensu za bardzo chyba nie ma wykonywanie go. Trzeba sobie zdawać sprawę,że nawet dokładnie przyczyny tak popularnej migreny nie są znane,a tu sporo się robi w porównaniu z klasterem. Mozg ludzki jest nadal zagadką chyba największą dla nauki.
Mózg i ból są niewiadomymi w dużym stopniu.
Miałam tomografię podczas klastera, w czasie takich 'zimnych ataków', tych moich częstych,a w czasie epizodu mocnych'gnieceń' , o których już pisałam na forum,czyli cos boli cały czas,nie rozwija się do fulla i nie wiesz co robić,czy brać tlen,czy za chwilę będzie,czy nie i na zdjęciach tomografu obraz był idealny-czyli niby jestem zdrowa
A tendencyjnie traktowanie pacjenta, no cóż lekarz ma cały oddział chorych w zasadzie często bardziej niż my i ja byłabym szczęśliwa,gdyby neurolodzy szybciej stawiali diagnozę, wiedzieli jak pomóc w czasie ataku/podać tlen pacjentowi,który na niego reaguje/ i leki w odpowiednim dozowaniu próbowac dobrać. Poza tym cóż można się o chorobie dowiedziec patrząc nawet na atak-boli pacjenta,jednemu leje sie z oka,nosa,innemu nie. Tutaj mogą zadziałać tylko badania naukowe,a przynamniej na tym etapie wiedzy o naszej chorobie.
Ale Kochani KBG jest nadal rzadką chorobą,więc sądzę,że sobie poczekamy jeszcze
To wszystko pomijając działanie sluzby zdrowia oczywiście