Nowa

O wszystkim co związane z KBG
Aga_1a
Nowka

Nowa

Post autor: Aga_1a »

Witam. Jestem tutaj pierwszy raz i dopiero zaczynam się odnajdywac na tej stronie. Zaznaczę na wstępie, że nie mam zdjagnozowanego klasterowego bolu głowy, jednak chciałabym się poradzić czy jest on właśnie w moim przypadku możliwy.
Mam 28 lat i z bólami głowy zmagam się od dziecka, czasami są lżejsze czasami masakryczne... często występowały właśnie u mnie bolą jednostronne jednak występowały one w różnych porach dnia o różnym nasileniu. Miałam robiona kilka lat temu tomografie i nie wykazała żadnych nieprawidłowości. Lekarz, do którego wtedy chodziłam zdjagnozowal to jako bóle głowy niewiadomego pochodzenia, jednak zaznaczył, że mogą być one związane z porami roku( najczęściej bóle dokuczaja mi wiosna i jesienią). Co mnie zaczęło zastanawiać to ból głowy w nocy, który mnie przebudzil, pojawił się on ok. 3 miesiące temu i trwał ok. godziny. Był to ból jednostronny, najbardziej bolała gałką oczna, jednak promienowal na skron i czubek głowy( wciąż jednak z jednej strony) towarzyszyło mi przy tym ziewanie, lekkie kołatanie serca, nadpobudliwość ruchowa. Ból jednak minął i o nim zapomniałam. Do dzisiaj. W nocy znów się pojawił trwał również ok. Godziny z tymi samymi objawami, po godzinie jednak wszystko ustalo. Czuje teraz jedynie takie delikatne cmienie po tej stronie, nie jest to jakoś mocno odczuwalne i w niczym nie przeszkadza. Teraz moje pytanie czy bóle klasterowe mogą trwać jednorazowo ok. godziny i pojawić się po kilku miesiącach? Bardzo będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Olek
Site Admin

Re: Nowa

Post autor: Olek »

Witaj Aga,

KBG moze tak sie pojawiac, KBG moze sie pojawiac w roznych postaciach.....!
lecz czy ty na niego cierpisz....???? to moze tylko lekarz stwierdzic i postawic diagnoze..!!!!

Notuj wszystkie mozliwe informacje podczas ataku oraz po ataku.
Czas jak silny , naslial sie powoli lub szybko wszystkie informacje sa dla lekarza warzne...!
im wiecej informacji oraz badan ktore wyklucza inna chorobe tym lepsza i dokladniejadz diagnoza...!

Pozdrawiam
olek
Awatar użytkownika
gnatek
Przewodnik

Post autor: gnatek »

no to Aga, raczej nieciekawie. tak jak napisał Olek, poobserwuj siebie i to dość dokładnie. czy w czasie napadu bólu występują jakieś dodatkowe elementy, które normalnie nie występują itp. notuj w jakimś kalendarzu godziny, czas trwania i nasilenie bólu. no i poczytaj sobie nasze historie. i obyś się myliła wybierając nasze towarzystwo.
pozdro :)
Aga_1a
Nowka

Dziękuję za odpowiedzi. Szczerze również mam nadzieję, że to nie jest to i wiem że stwierdzić o tym może tylko lekarz. Staram się porostu zasięgnąć narazie jak najwięcej opinii i doświadczeń innych. Wydaje mi się jednak, że jest to całkiem u mnie możliwe tym bardziej, że nigdy wcześniej ból nie budził mnie w nocy, a już dwa takie epizody mogą( wiem, że nie muszą) na coś wskazywać. Ehh zazdroszczę osoba, które nie wiedzą co to ból głowy. Ja niestety już doświadczyłam bardzo silnych napadów( a prog bolu mam raczej dosyć duży, nie należę do delikatnych osób ktore byle uderzenie boli) . Także łącze się z wszystkimi i życzę jak najwięcej spokoju od bolu.
Aga_1a
Nowka

Mam Jeszce pytanie, czy poza klastrem miewacie "normalne" bóle głowy, na które pomagają ogólnie dostępne środki przeciwbólowe?
Liliana
w Temacie

Post autor: Liliana »

Witaj Aga :)
Tak, prócz klasterów miewam "zwykłe" bóle głowy. Czasem spowodowane niewyspaniem, podwyższonym czy obniżonym ciśnieniem, zwykłym zmęczeniem. Pomaga wtedy Pyralgina lub Ibuprom. Żaden z tych leków nie ma szans przy ataku KBG.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
gnatek
Przewodnik

Post autor: gnatek »

ha, ha, :D dokładnie.
gdyby nie KBG, to można by nas uznać za normalnych. oczywiście w bardzo szerokim pojęciu tejże normalności.
i prozaiczne bóle nam się też zdarzają. i wzdęcia, i czkawka i inne takie :D
Awatar użytkownika
radek
Nowicjusz

Post autor: radek »

Witaj Aga, witajcie pozostali szanowni Klubowicze (po latach rozłąki).

Nie chce powtarzac tego, co przedmowcy napisali. Tak, owszem te zwykle bole glowy tez sie zdarzaja i so latwo odroznialne od KBG. Chociaz czasami to chwile musze sie zastanowic z trwoga czy aby to nie poczatek kolejnego sezonowego epizodu kbg. Teraz jest poczatek wiosny - kosmiczne czary-mary, natura sie budzi, Ksiezyc dalej krazy wkolo i robi swoje miganie, cisnienie skacze, jakies prady na Atlantyku cieple/zimne itd. Co tam jesze? Niedlugo matury, sesje chyba sie pokonczyly (chyba ze poprawkowe jeszcze trwaja), inne sprawy pracowe, podatkowe rozliczenia -jednym slowem nerwowka!!! Wszystko ma znaczenie. A u mnie? Jak na mnie to dziala? Ano dziala tak, ze rozne bole glowy mi doskwieraja. Czasami kilka tabletek pomaga, czasami litr wody mineralnej i kilkanascie przysiadow. Czasami zastrzyk imi. W moim przypadku "zwykly" bol jest bardziej skoncentrowany po tej stronie glowy, po ktorej wystepuje kbg. Gdy zaczyna sie, ćmi lub trwa na dobre - na ratunek tylko ciemnosc i cisza -jako obowiazkowe normalne srodki naprawczo/zapobiegawcze. Zadnych smartfomow, tv, laptopow!!!
Co do diagnozy KBG - tak, to wazne, aby miec 100% pewnosc i swiadomosc, że to to...i dzialac, zwalczac, żyć!

Pozdrawiam wszystkich.
R.